fbpx

ТРИТЕ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОТО СЛАБЕЕЊЕ

tonus

Има многу начини да се намали телесната тежина. Има многу диети кои даваат ефект, методи со гладување, пиење прашоци наместо оброци… листата е долга. Но, клучното прашање е: КАКОВ ДОЛГОРОЧЕН ЕФЕКТ врз здравјето ќе има начинот на слабеење кој сте го одбрале? Може да слабеете здраво, или може да слабеете нездраво. Нездравото слабеењето има бројни последици. Од наједноставни, на пример, создавање на дефициенции, опаѓање коса, кршливи нокти; до средно сериозни, на пример создавање камења во жолчка заради нагло слабеење; до најопасни – зголемување на веројатноста за малигни заболувања подоцна во животот. Секоја диета која вклучува употреба на сувомеснати производи и многу месо, според Интернационалната агенција за истражување на ракот, го зголемува ризикот од малигни болести! Тогаш, кои се принципите на здравото слабеење?

  1. ЈАДЕТЕ, А НЕ ГЛАДУВАТЕ

Здравото слабеење подразбира правилна исхрана, таква која е одржлива на долг рок и не го загрозува здравјето ниту во моментот, ниту на долг рок. Доколку постои било какво гладување – тогаш метаболизмот влегува во фаза на штедење што е основа за јо-јо ефектот. Медитеранската исхрана е пример на претежно растителна исхрана која ги исполнува токму овие услови.

  1. ОБВРЗНА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ

Без физичка активност, ниту слабеењето ќе оди доволно брзо, ниту ќе бидеме навистина здрави. На секој здрав човечки организам ну е неопходна дневна доза на физичка активност. Посебно корисна е физичката активност кај пациентите со предијабет, дијабет или со кардиоваскуларни болести.

"“Online”/
  1. ТРАЈНИ ПРОМЕНИ, НЕ КАМПАЊА

Човек кој има проблем со телесната тежина свесен е дека проблемот не дошол „преку ноќ” и не треба да си поставува очекувања за брзо намалување на вишокот килограми. Потребно е да се прифати дека само трајни измени во навиките и однесувањата реално ќе помогнат за вистински и долготрајни резултати. На пример, едно обично одвикнување од газирани пијалоци може да значи трајно губење на килограмите. Или, создавање на навика на редовно пешачење ќе помогне на долг рок да се стабилизира телесната тежина. Слабеењето треба да значи подобрување на здравјето, а не негово влошување.  Затоа треба да се случува на здрав начин!   За програма за здраво слабеење со д-р Митов контактирајте не’ на 071588286. 

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор