fbpx

ВАРЕНА ПЧЕНИЦА – 7 причини зошто треба да се јаде еднаш неделно!

tonus

Илјадници години наназад житарките се основата во човековата исхрана. Со модернизацијата на технологиите, житарките и нивните производи остануваат на трпезите, но сé почесто во една поинаква форма – рафинирана. Бели лебови, бели пецива, бели тестенини итн.

Зошто е важно да ги избегнуваме белите тестенини, особено како основа во нашата исхрана?

Т.н. бели производи имаат висок гликемиски индекс поради отстранетите лушпи и никулци во кои освен растителни влакна, се содржат и најголемиот дел од минералите и витамините на соодветната житарка.

Така, белите брашна не ни обезбедуваат доволно микронутриенти, од една страна, а од друга, се вистинска калориска бомба. Инстантно го креваат нивото на глукоза во крвта, што води кон огладнување брзо по оброкот.

"“Online”/

Сето ова го зголемува ризикот од гојазност и инфламаторни процеси на среден и долг рок, со што се зголемува и ризикот од развој на некои хронични заболувања – дијабет, висок крвен притисок и други кардиоваскуларни нарушувања.

Пченицата како основна полнозрнеста храна

Житарките од ваков вид имаат понизок гликемиски индекс, повеќе растителни влакна, минерали, витамини и се поврзуваат со низа здравствени бенефити.

Пченицата се смета за основна, бидејќи од неа најчесто се прави брашното за леб, но таа се употребува и како варена полнозрнаста житарка.

Едно зрно на полнозрнаста житарка се состои од 3 дела:

Лушпа(обвивка) – цврстиот надворешен дел, најбогат со растителни влакна, минерали и антиоксиданти.

◦ Ендосперм(срцевина) – средниот дел на зрното, составен генерално од јаглехидрати и мал процент протеини.

◦ Никулец – витамини, минерали, протеини, но и одреден процент масти.

Овие зрна можат да бидат, мелени, дробени и кршени, но сé додека се пристуни сите три споменати делови, производот може се смета за полнозрнаст.

Освен пченицата, во полнозрнастата храна спаѓаат и овесните снегулки, просото, пуканките, киноа, интегрален ориз, бунгур итн. Чести производи кои се добиваат од полнозрнасти житарки – интегрални тестенини, интегрален леб, различни мусли и житарки за доручек.

7 главни причини зошто треба целосно да ги избегнувате рафинираните житарки и продуктите добиени од нив и да ги замените со полнозрнасти:

1) Полнозрнастата храна е богата извор на хранливи материи.

Ваквата храна има поголем процент на протеини, потоа на здрави масти, витамини, минерали, антиоксиданти и некои други корисни фитохемикалии.

Од микронутриентите најзаспатени се витамините од Б групата, цинкот, магнезиумот, железото, манганот, а од антиоксидантите, полифенолите, стеролите, фитична и ферулична киселина, лигнани и сулфурни компоненти.

Точните количини од секој елемент зависат од различниот тип на житарка.

2) Богат извор на растителни влакна.

Растителните влакна го намалуваат гликемискиот индекс на храната(и на останатата внесена храна), односно брзината на преминување на глукозата во крвта е успорена. Дополнително, се врзуваат со водата во стомакот со што промовираат чувство на ситост, а се и одлична храна за корисната цревна микрофлора. Сé поголем број студии укажуваат на значајноста на добросостојбата во црената микрофлора за човековото здравје во целина.

Истражувањата покажуваат и дека храната богата со растителни влакна, освен што може да превенира од дијабет, кардиоваскуларни заболувања(да го подобри липидниот профил), погодна е и за лицата кои веќе имаат такви заболувања.

3) Намален ризик од гојазност

Полнозрнастата храна содржи висок процент растителни влакна, компоненти кои веќе спомнавме на кој начин се одразуваат врз организмот.

Низа студии докажуваат дека замената на производите добиени од рафинирани бели брашана со интегрална храна, има огромен удел во полесното слабеење, но што е можеби и позначајно, во превенцијата од гојазност.


4) Го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања

Една мета-студија покажува резултати според кои  само 30g полнозрнаста храна дневно, може да го намали ризикот од срцеви заболувања за близу 1/4.

Слично, друга обемна студија која траела цели 10 години и имала над 17 илјади волонтери, покажува дека оние кои најголемиот дел од јаглехидратите го внесувале од полнозрнасти извори, имаат за дури 50% помал ризик од кардиоваскуларни заболувања.

Една од главните причини за ова ја наведовме претходно – растителните влакна, но тука се и другите корисни нутриенти(магнезиум, витамини).

5) Храна која го намалува ризикот од срцев удар

Една анализа на 6 студии со речиси ¼ милион испитаници, покажува дека оние што јаделе повеќе полнозрнаста храна, имале за дури 14% намален ризикот од срцев удар, во однос на контролната група која генерално внесувала калории од рафинираните шеќери.

Полнозрнастата храна е помеѓу основните храни во Медитеранската исхрана, исхрана која докажано го намалува ризикот и од други срцеви заболувања.

6) Намален ризик од дијабет тип 2


Веќе споменавме дека гликемискиот индекс на оваа храна е доста низок. И освен што полнозрнастата храна е добра превентива од дијабет, таа е и нераздвоен дел од здравите животни навики за контролирање, па и надминување на ова многу често заболување.

Студиите велат дека ваквиот ефект се должи главно на високата содржина фибер и магнезиум во полнозрнастите житарки.

7) Намалени процеси на хронично воспаление во организмот

Ова својство се должи на антиоксидативниот состав на житарките. Хроничните оксидативни процеси водат кон хронично воспалние – еден од главните ризик-фактори за повеќето хронични заболувања.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

Може ќе ве интересира

Програми

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор