fbpx

Микс кој е здрав и лесен за подготовка – салати од свежи зеленчуци и просо

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
tonus

Домашно зготвената храна е еден од најдобрите начини да се храниме здраво. Кога сами ги подготвуваме јадењата, ние ги одбираме состојките и нивните количини. Но, нажалост, често немаме доволно време за подготовка на секој оброк, па сме приморани да јадеме нешто импровизирано или веќе подготвена купечка храна. Меѓутоа, постојат голем број на намирници кои може однапред да ги подготвиме и да ги употребиме за подготовка на навистина брзи, а здрави рецепти.

Една таква супер намирница е просото. Тоа е исклучително лесно за подготовка, а лесно се комбинира со останати намирници. Може да се свари и подготви од претходната ноќ и да се употреби наредниот ден за подготовка на безброј рецепти. Токму затоа, во продолжение издвојуваме два интересни рецепти за подготовка на салати од свежи зеленчуци и просо.

 

"“Online”/

Просо – житарка која човекот ја користи веќе илјадници години

 

Оваа хранлива и вкусна житарка живее и на не толку богати почви, а се употребувала од луѓето уште од почетоците на човековата цивилизација.

Освен што е доста хранлив избор (витамини, минерали итн) просото не содржи глутен што го прави погодна храна и за оние со целијакија.

Во зависност од начинот на подготовка, просото може да биде кремасто, како пире од компир, но и со поцврста површина и мека внатрешност, како оризот. Тоа го прави погодно за низа различни рецепти.

Постојат повеќе видови од оваа житарка, односно повеќе бои и облици, но по нашите продавници најчесто можеме да го најдеме излупеното просо со жолта боја.

Тоа се смета за скробна храна и на 100g го има следниот нутритивен состав:

  • 378 калории
  • 11g протеини
  • 64g јаглехидрати (од кои 8,5g растителни влакна)
  • 4g масти

 

Покрај тоа, просото ги содржи и витамините: Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9, како и минералите: бакар, железо, манган, фосфор и магнезиум.

Просото е богато и со фенолни антиоксиданти, особено ферулична киселина и катехини.

Антиоксидантите се прва линија на одбрана од процесите на хронична инфламација во организмот, предизвикани од оксидативниот стрес.

 

Посна салата со просо

 

За подготовка на овој рецепт потребни ќе ви се околу 45-50 минути, а истиот е доволен за околу 6 порции.

 

Потребни намирници:

  • 1 шолја просо
  • Околу 700ml пилешки или растителен бујон
  • Маслиново масло
  • 1 главица кромид, исецкана
  • 2 стебленца целер
  • 4 моркови, исецкани
  • 2-3 чешниња лук
  • 1 лажичка кумин
  • Половина лажичка лут мелен црвен пипер
  • 1 шолја доматен сос (може и доматно пире)
  • Сол и бибер

 

Подготовка:

  1. Подгответе го просото, така што ќе го зготвите со бујонот во сад со капак. Гответе додека смесата не се згусне, односно просото не ја впие целата течност.
  2. Додека го подготвувате просото, ставете ги морковите да се сварат во вода.
  3. Во меѓувреме, во тавче ставете малку маслиново масло и издинстајте го кромидот и целерот. По неколку минути, додадете го и лукот и динстајте уште 2-3 минути.
  4. Зготвеното просо префрлете го во тавче. Додадете го доматното пире, куминот и посолете по вкус. Зачинете со мелен бибер и лут црвен пипер. Гответе околу 10 минути на умерен оган. Додадете ги морковите во тавчето и гответе уште неколку минути.
  5. Послужете со капка маслиново масло и исецкани маслинки.

 

 

Салата со просо и печен наут

 

Потребни состојки:

  • 1 шолја просо
  • 1 конзерва подготвен наут
  • Малку маслиново масло
  • 1-2 средно големи домати
  • Половина краставица (може и цела, помала)
  • Половина главица кромид, ситно исецкана
  • Неколку маслинки
  • Малку свеж магдонос, ситно исецкан
  • 1 лимон
  • Малку фета сирење или урда

 

Fibro Gel

Подготовка:

  1. Просото измешајте го со две чаши вода и ставете го во тенџере да се вари. Покриете го со капак и оставете го да се готви околу 15-20 минути, односно додека не ја впие целата течност.
  2. Во меѓувреме, вклучете ја рерната и оставете ја да се загрее на 200℃. Во тавче ставете го наутот заедно со малку маслиново масло. Посолете и зачинете со мелен црн бибер и ставете го да се пече во рерната, околу 20-30 минути. Пожелно е на секои 10 минути да го промешате наутот.
  3. Во поголем сад, ставете го просото, наутот, доматите, краставицата, кромидот, маслинките и магдоносот. Фино промешајте, а потоа додадете го и сокот од лимонот, малку маслиново масло и посолете по желба. Повторно промешајте.
  4. Ваквата салата послужете ја со малку издробена фета сирење или урда. Може да се послужи како ручек или вечера, а може да се складира и во фрижидер за наредниот ден.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X