fbpx

Летни рецепти со ТИКВИЧКИ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
tonus

Летото е време кога свежите зеленчуци доминираат на пазарот, а можеби еден од нашите најомилени и најпопуларни зеленчуци е токму тиквичката. Нејзината интересна структура, пријатниот и неутрален вкус, како и ниската калориска вредност ја прават една од најпрактичните намирници. Речиси и нема крај на рецептите во кои тиквичката може да биде вклучена, а притоа таа да не го збогати нивниот вкус и нутритивност. Бидејќи може да се користи на повеќе начини, денес ќе ви предложиме две варијанти како може да подготвите виткани или т.н „сармички“ од тиквичка.

 

Тиквичката – лесен и здрав зеленчук, карактеристичен за летото

 

Тиквичките се вбројуваат помеѓу најгустонутритивните продукти кои можат да се најдат на пазарот. Имено, од една страна имаaт особено ниска калориска вредност, а од друга, екстремно богат и уникатен микронутритивен состав.

 

Во околу 200g подготвени тиквички се содржат само 17 калории (1g протеини, помалку од 1g маснотии, 3g јаглехидрати и 1g растителни влакна), а од друга страна, микронутритивниот состав е импресивен:

"“Online”/
  • витамин А – 40% од дневно препорачаните количини
  • манган – 16% од ДПК
  • витамин Ц – 14% од ДПК
  • калиум – 13% од ДПК
  • витамин К – 10% од ДПК
  • магнезиум – 10% од ДПК

 

во помали количества содржат: витамин Б9, бакар, фосфор, витамин Б6, витамин Б1 , железо, калциум, цинк и други витамини од Б групата.

 

Лазања од виткани тиквички

 

Традиционалниот рецепт за лазања е нешто што асоцира на голем број калории и долга подготовка. Но, овој интересен рецепт за подготовка на лазања од виткани тиквички е сосема спротивен. За него се потребни неколку намирници и освен времето за печење, истиот релативно брзо и лесно се подготвува.

За подготовка на овој рецепт ќе ви бидат потребни околу 70 минути (30 минути за печење) и истиот е доволен за 4-6 порции.

 

Потребни намирници:

  • 3 големи и долги тиквици (околу 1,5-2kg), исечени по должина
  • Малку маслиново масло
  • Околу 200g урда
  • 2-3 јајца
  • 2-3 чешниња лук, ситно исецкани
  • Доматен сос (може и од тетрапак пакување или од тегла)
  • Сол и црн бибер
  • Малку сушено оригано и босилок
  • По желба, малку моцарела или пармезан

 

Начин на подготовка:

1 . Во тавче за печење, ставете хартија за печење и наредете ги кришките тиквичка. Пропрскајте ги со малку сол и оставете ги околу 15 минути да отстојат.

2 . Во сад измешајте ги урдата, јајцата, лукот и додадете како зачин сол, бибер, босилок и оригано.

3 . Со ваквата смеса филувајте ги тиквичките, а потоа завиткајте ги. Ваквите завиткани тиквички наредете ги во тавче за печење и околу нив додадете го доматниот сос, пропрскајте со малку маслиново масло и зачинете со оригано. По желба, врз самите тиквички ставете малку моцарела сирење.

4 . Печете во рерна на 190℃, околу 25-30 минути, односно додека тиквичката не е видливо омекната и сирењето не започне да добива кафеава боја.

5 . Послужете.

 

 

Виткани тиквички со спанаќ

 

За овој рецепт потребно ќе ви биде околу 1 час за подготовка и истиот е доволен за околу 6 порции.

 

Потребни намирници:

  • 3 големи и долги тиквици (околу 1,5-2kg), исечени по должина
  • Малку маслиново масло
  • 4-5 чешниња лук, ситно исецкани
  • 1-2 главици кромид, ситно исецкани
  • Околу 150g спанаќ (може и замрзнат)
  • Околу 150g урда (или друго помалку масно сирење)
  • 1-2 јајца
  • 1 свеж домат
  • Доматен сос (потребен е околу тиквичките при печењето)
  • Малку свеж босилок и оригано
  • Сол и црн бибер

 

Начин на подготовка:

1 . Тиквичките исечете ги на долги, средно дебели парчиња. Наредете ги во тавче со хартија за печење и сосем малку пропрскајте ги со маслиново масло. Ставете ги во загреана рерна (на околу 190℃) и печете ги неколку минути, само додека малку не омекнат. Потоа извадете ги од рерна и оставете ги да се оладат.

2 . На тавче, пропрскајте малку маслиново масло и динстајте го исецканиот кромид. Кога истиот ќе омекне, додадете го лукот, спанаќот и исецканиот домат. Динстајте уште неколку минути, додека спанаќот не омекне, а мал дел од водата на доматот не испари. Ваквата смеса измешајте ја со урдата и јајцето, свежиот босилок и зачиенте со сол и бибер.

Fibro Gel

3 . Во тавче во кое ќе ги печете тиквичките, ставете малку од доматниот сос и зачинете го со босилок и оригано. Кон лентите тиквички додадете една лажичка од сосот и завиткајте ги. Ваквите „сармички“ наредете ги во тавчето со доматен сос и ставете ги да се печат, на околу 190℃, околу 25 минути. Тиквичките треба да се омекнати, доматниот сос да е згуснат, а смесата во нив да е испечена и благо заруменета.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор