fbpx

Кои СЕКОЈДНЕВНИ НАВИКИ најмногу влијаат врз производството на МЕЛАТОНИН?

tonus

Ако редовно го следите нашиот блог веќе добро знаете за ефектите на т.н хормон на спиење – мелатонин. Тој се смета за еден од главните хормони во циклусот на спиење и е заслужен за потребата од сон која се јавува во ноќта, односно за чувството на поспаност. Денес, ќе зборуваме накратко за влијанието кое нашите навики и начин на живот го имаат врз создавањето на овој хормон. 

 

Што претставува мелатонинот?

Мелатонинот е дефинитивно најкористениот суплемент кога станува збор за проблемите со спиењето. Покрај користењето за помош при несоница и поради нарушениот ритам на спиење при чести летови со авион, мелатонинот има и други употребни вредности, како за третирање главоболки, при канцер, зуење во ушите, Aлцхајмер, заштита од радијација итн.

Сепак, за разлика од повеќето други суплементи, како витамини или минерали, мелатонинот претставува хормон. Тој природно се продуцира во нашето тело и е силно поврзан со нашиот биолошки часовник или со нашиот циркадијален ритам. Станува збор за хормон што го контролира спиењето. Се лачи во моменти кога имаме намалена изложеност на дневна светлина и пикот го достигнува во текот на ноќта, а потоа постојано се намалува. Мелатонинот може да има интеракција и со имуниот систем, а делува и антиоксидативно и антиинфламаторно, односно го намалува вопалението.

"“Online”/

 

Како нашиот начин на живот ќе влијае врз создавањето на овој хормон?

Производството на мелатонин е под влијание на различни навики и фактори на животниот стил во текот на денот и всушност претставува одраз на „внатрешниот часовник“ на телото. Изложеноста на светлината е најмоќниот регулатор, при што природната сончева светлина ја инхибира синтезата на мелатонин во текот на денот. Спротивно на тоа, како што се приближува вечерта, намалената изложеност на силна светлина ја поттикнува епифизата да ослободи мелатонин, сигнализирајќи го почетокот на спиењето.  Доследноста во распоредот на спиење и будење е од клучно значење, бидејќи неправилностите може да го нарушат деноноќниот ритам и да ги променат „шемите“ на ослободување на мелатонин. Навиките за исхрана исто така имаат важна улога, бидејќи одредена храна содржи прекурсори за синтезата на мелатонин, како што се аминокиселините триптофан и серотонин. Исто така, храна богата со шеќер, процесирана храна, напитоци како кафе или алкохол може да го нарушат квалитетот на спиење и покрај дејството на мелатонинот. Дополнително, времето на оброците може да влијае на нивото на мелатонин, при што тешките оброци блиску до времето за спиење потенцијално го одложуваат ослободувањето на овој хормон. 

Физичката активност во текот на денот може да го подобри производството на мелатонин во текот на ноќта, додека напорни вечерни вежби може да имаат спротивен ефект. За крај, изложувањето на сина светлина од електронските уреди пред спиење може да го намали лачењето на мелатонин, попречувајќи ја природната поспаност која се очекува во вечерните часови. 

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор