fbpx

Како времето поминато во ПРИРОДА влијае на МЕНТАЛНОТО ЗДРАВЈЕ?

tonus

Секојдневно сме преплавени со обврски, со некаков притисок и стрес и секогаш сме врзани со часовникот и сме во некакво брзање. Ваквиот модерен начин на живот кои го искусуваме сите ние е штетен по нашето здравје. Уште поважно е што ваквиот ритам на живот е штетен по менталното здравје, а тоа е нешто за кое не сме секогаш свесни и не го воочуваме.

Најчесто кога сме заситени со ваквото темпо, бараме да сме опкружени со помирна средина, а тоа е скоро секогаш во природа.

 

Премногу време пред екраните

„Дефицит од природа“ е недостаток од време поминато во природа и е сериозен проблем низ светот. Константно сме пред компјутер, телевизор или телефон. Ваквите активности науката ги поврзала со депресијата. Исто така, бројни студии покажаа дека времето пред екраните е поврзано и со губиток на емпатија, сочуство и чувство на изолација од надворешниот свет.

"“Online”/

Особено e загрижувачко и времето кое децата го поминуваат пред екраните. Препораките се за децата под 2 години, воопшто да не се дозволува гледањето во екрани, додека за постарите деца и тинејџери тоа да се лимитира на 2 часа дневно.

Времето пред екрани е исто така научно поврзано со: прекумерна тежина, нередовност и намален квалитет на сон, проблеми со однесувањето и комуникацијата и проблеми поврзани со социјалната интеракција.

 

Човекот припаѓа и е поврзан со природата.

Често доаѓа до прекин на ваквата поврзаност, а со тоа се зголемува нашата потреба и желба да сме во некоја шума или покрај некоја река, езеро, море. Потребата за опкруженост со природа е во нашата генетика. Треба да настојуваме да ја послушаме таа внатрешна потреба и да практикуваме прошетка, спорт или едноставно релаксација во природа. Ваквите активности, науката покажала дека пружаат огромен број бенефити за нашето ментално здравје,а во продолжение ќе ги продискутираме токму нив.

 

Ефектот на опкруженоста со природа врз нашето ментално здравје

Покрај менталното здравје, времето поминато во природа има и значителни ефекти врз нашето целокупно здравје. [Поврзано: Како 20 МИНУТИ во ПРИРОДА прават чудо за ЗДРАВЈЕТО]. Но, денес ќе се задржиме на ефектите од поминатото време во природа врз нашето ментално здравје и расположение.

 • Една студија покажа дека времето поминато во природа влијае врз нашата меморија и емоции. Испитаниците кои практикувале прошетки во природа, покажале подобри резултати на тестовите за меморија, наспроти оние кои времето го поминувале во урбана средина.
 • Луѓето кои имале депресија, при прошетки во природа имале значајно подобрување во расположението, откри студија од 2012 година.
 • Времето во природа го намалува нивото на стрес хормонот – кортизол. Според некои студии, времето поминато во природа допринесува за намалување на стресот како и за подобрување на концентрацијата и фокусираноста.
 • Помалку време поминато на електронските уреди, а повеќе во природа, довело испитаници во една студија да имаат подобрена креативност и вештини за решавање на проблеми.
 • Луѓето кои поминувале време во природа, имале подобрено емоционално здравје и помало чувство на општествена изолираност. Исто така било утврдено и позитивното влијание на природата во намалувањето на анксиозноста кај луѓето.

 

Поврзаноста меѓу природата и човековото здравје

Студија од 2009 година ја покажа преку неколку точки, поврзаноста и зависноста на човекот од природата.

Главните точки од ова истражување се:

 • Живеејќи или движејќи се близу зелени површини како паркови, полиња или градини ја зголемува шансата и можноста за надворешни активности (трчање, пешачење, градинарење, играње и сл.) Ова секако го подобрува менталното и физичко здравје кај возрасните и кај децата.
 • Урбани средини кои имаат повеќе зеленило и паркови се покажале како места со подобра социјална интеракција меѓу луѓето кои живееле во овие средини.
 • Било каков контакт со природата (дури и во урбана средина) го подобрува расположението и менталното здравје.
 • Децата кои често се надвор во природа имаат подобро здравје. Тие исто така се помалку склони кон здравствени проблеми како астма, преголема телесна тежина, лошо расположение и сл.
 • Адолесценти кои биле почесто во природа, полесно се справувале со нивните проблеми и имале подобро емоционално здравје.
 • Кај старите лица, прошетките во природа влијаат особено позитивно врз нивното расположение и благосостојба.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор