fbpx

Метаболен синдром и премногу АЛКОХОЛ – комбинација која го уништува ЦРНИОТ ДРОБ!

tonus

Метаболниот синдром е термин кој опишува група на различни состојби, кои често се поврзани, зависни и претставуваат меѓусебен ризик фактор. Тие генерално го зголемуваат ризикот за кардиоваскуларни заболувања, дијабет, мозочен удар и други сериозни здравствени проблеми. Овој термин некогаш се дефинира и како синдром на инсулинска резистенција. Овој збир на здравствени состојби се смета за еден од водечките ризици по јавното здравје, а застапеноста според одредени статистики варира од 10 до 80% кај популацијата. Постојат голем број причини за ваквата загрижувачка бројка а дел од нив ќе ги споменеме во продолжение.

Инаку, во оваа денешна статија ќе се задржиме на поврзаноста меѓу метаболниот синдром, здравјето и функцијата на црниот дроб и ќе погледнеме едно ново истражување кое покажува дека лицата кои консумираат поголеми количини на алкохол, а го имаат ваквиот синдром, се во сериозен ризик за нарушување на здравјето на црниот дроб.

 

Што претставува метаболниот синдром?

Иако е толку распространет како поим и често се зборува за него, многумина не знаат што всушност претставува метаболен синдром. Означувањето на оваа состојба како засебна дијагноза е предмет на дебата и помеѓу докторите, односно многумина се на ставот дека метаболниот синдром не може да биде сметан за засебна дијагноза.

"“Online”/

Како и да е, општо прифатена дефиниција е дека метаболниот синдром е кластер или збир од повеќе метаболитички нарушувања (ризик-фактори), кои се појавуваат заедно, зголемувајќи го ризикот од кардиоваскуларни заболувања и дијбетес тип 2. Некои го нарекуваат и синдром на инсулинска резистентност.

 

Кои се симптоми и ризик фактори за појава на метаболен синдром?

Докторите можат да се посомневаат на метаболниот синдром доколку имате најмалку три од следните симптоми:

  • Централна или абдоминална дебелина (масни наслаги во струкот), односно обем на струкот од над 100cm кај мажите и над 85cm кај жените.
  • Ниво на шеќер во крвта над 100mg/dL.
  • Крвен притисок 130/85 или над тоа.
  • Ниво на маснотии во крвта над 150mg/dL.
  • Ниво на HDL холестерол под 40mg/dL кај жени и под 50mg/dL кај мажи.

Дијагностицирањето оди по соодветното тестирање и практично утврдување на најмалку 3 од претходно наведените 5 симптоми.

 

Метаболен синдром и често консумирање алкохол – особено штетна и ризична комбинација

Една можна последица од метаболниот синдром е оштетување на црниот дроб. Една нова студија ја проучувало поврзаноста меѓу метаболниот синдром и употребата на алкохол. Биле земени предвид студии од 1999 до 2018 година, а вкупно биле опфатени над 40.000 испитаници. Сите имале над 20 години. Студијата имала специфични параметри за испитаниците кои консумирало често алкохол. Како често и прекумерно консумирање се сметало она од 28 грами алкохол на ден за жени (околу 2 пијалаци) и 42 грами на ден за мажи (околу 4 пијалаци). Биле мерени количествата алкохол консумирани во текот на 1 година, а потоа биле проучувани во поглед на оштетување на црниот дроб кај лицата со метаболен синдром.

Резултатите покажале дека ризикот за појава на напредно оштетување на црниот дроб бил највисок кај лицата кои имале највисок степен на консумација на алкохол, а притоа имале и метаболен синдром. Ризикот бил речиси двојно поголем, а ваквите резултати ја нагласуваат опасноста од сериозна консумација на алкохол кај лицата со метаболен синдром.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор