fbpx

Која е поврзаноста меѓу ПРИТИСОКОТ и ПРОШИРЕНИТЕ ВЕНИ?

tonus

Проширените вени се проблем кој е присутен кај голем дел од популацијата. Истите се непосакувани, понекогаш болни и естетски непријатни. Но, дали тие имаат некаква поврзаност со крвниот притисок? Која е поврзаноста меѓу притисокот и проширените вени? За ова ќе зборуваме во продолжение на оваа денешна статија.

 

Што се проширени вени?

Проширените вени (варикозни вени) се проблем кој измачува огромен дел од населението. Според некои статистики, приближно 40% од популацијата во одреден период од животот се соочува со овој проблем, а тој е доста почест кај жените. Проширените вени се карактеризираат со потечени, односно зголемени вени во обем и вени со јазлести проширувања. Сите вени можат да бидат варикозни, но најчесто се зафатени површинските вени на екстремитетите (најчесто нозете), бидејќи постојано на нив ,,паѓа тежината” или притисокот кога стоиме. 

За многумина овој проблем е од естетска природна (непријатен изглед), но варикозните вени можат да бидат и доста болни, па да создадат и чести непријатности. Во одредени случаи, тие можат да водат и кон посериозни проблеми. Постојат повеќе интервентни начини (склеротерапија, ласер терапија, венска аблација итн.) за санирање на проблемот со проширени вени, но во продолжение ќе се фокусираме на превенцијата и на начините со кои самите можете да си помогнете при проширени вени. Промените во животниот стил се дел и од конвенционалната медицинска терапија (исхрана и физичка активност) за варикозни вени.

"“Online”/

 

Како се поврзани варикозните вени и крвниот притисок?

Проширените вени, кои обично се наоѓаат во долните екстремитети, имаат сложена врска со крвниот притисок. Зголемениот крвен притисок, особено во венскиот систем, игра клучна улога во развојот и нагласеноста на проширените вени. Состојбата настанува поради хронична венска инсуфициенција, што доведува до зголемен хидростатички притисок во вените. Кога крвниот притисок во вените станува покачен, може да ги ослаби ѕидовите на садовите и да предизвика нивно истегнување и испакнување, формирајќи варикозитети. Дополнително, високиот крвен притисок може да го влоши венскиот рефлукс, каде што крвта тече наназад во вените поради некомпетентност на залистоците, што дополнително придонесува за венско проширување. Спротивно на тоа, присуството на проширени вени може да го влоши покачувањето на крвниот притисок, бидејќи зголемените вени прават и поголем отпор на протокот на крв, што потенцијално доведува до нарушена циркулација и зголемен периферен васкуларен отпор. Затоа, регулирање на крвниот притисок е од клучно значење и за спречување на појавата на проширени вени и за ублажување на симптомите кај поединци кај кои веќе е присутна состојбата. 

Модификациите во животниот стил, како што се редовно вежбање, одржување здрава тежина и избегнување на продолжено стоење или седење, можат да помогнат во ублажување на високиот крвен притисок и развојот на проширени вени. Дополнително, компресивните чорапи и медицинските интервенции насочени кон подобрување на венското враќање и намалување на венскиот притисок играат значајна улога во управувањето со проширени вени и минимизирање на придружните компликации.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор