fbpx

Како влијае БРЗАТА и ПРОЦЕСИРАНА ХРАНА врз функцијата на ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА?

tonus

Во оваа статија ќе зборуваме накратко за негативнтие и штетни ефекти кои ги има брзата и процесирана храна кај лицата со нарушена функција на тироидната жлезда.

 

Која е функцијата на тироидната жлезда?

Тироидната или штитна жлезда е  мала жлезда во облик на пеперутка, сместена во централниот, преден дел на вратот. Иако многу мала, таа игра екстремно значајни метаболитички улоги преку излачените тироидни хормони кои низ крвотокот се пренесуваат до секоја клетка.

Тироидната жлезда ги лачи хормоните T3 и T4. Овие хормони во крвта се јавуваат во слободен облик, како fT3 и fT4 и се врзани за транспортните протеини, тироксин – врзувачки глобулин, преалбумин и албумин.

"“Online”/

Околу 0,3% од вкупниот Т3 циркулира kako fT3 и околу 0,04% како fT4. Овие форми се биолошки активни.

Излачувањето на хормоните од штитната жлезда е под влијание на TSH (тиреостилуматорен хормон) кој го лачи хипофизата.

Всушност, овие хормони го регулираат катаболизмот, односно делот од метаболитичките патишта на создавање енергија од внесената храна. Исто така, овие хормони го помагаат контролирањето на растот на клетките, нивното обновнување и метаболизмот. На тој начин, оваа жлезда е доста значајна во регулирањето на работата на срцето, мозокот и регулирањето на телесната температура.

Значи, ако нивото на тироидните хормони опадне (хипотироидизам), телото на некој начин успорува, односно не е во можност да создаде доволно енергија од која има потреба. Но, чест случај е и претераната продукција на тироидни хормони или хипертироидизам.

Според статистиката, ваквите нарушувања почесто се случуваат кај жените, а во светот некакво нарушување на тироидната жлезда имаат над 200 милиони луѓе.

 

Како брзата и процесирана храна влијае на функцијата на тироидната жлезда?

Брзата и преработена храна може да има штетни ефекти врз лицата со проблеми со тироидната жлезда поради високата количиниа на рафинирани јаглехидрати, нездрави масти, натриум и адитиви. Овој тип храна може да придонесе за зголемување на телесната тежина и да ги влоши симптомите на хипотироидизам, како што се замор и слаб, бавен метаболизам. Покрај тоа, преработената храна често содржи вештачки адитиви, конзерванси, засилувачи на вкус и бои, кои може да го зголемат воспалението и да делуваат особено негативно кај лица со автоимуни нарушувања на тироидната жлезда, како што е Хашимото. Прекумерниот внес на натриум од преработената храна, исто така, може да го попречи производството на тироидни хормони и да ги влоши симптомите на хипертироидизам. Дополнително, високиот гликемиски индекс на брзата и преработена храна може да доведе до нагли скокови и падови на шеќер во крвта, што негативно ќе влијае на нивото на енергија кај лицата со проблеми со тироидната жлезда. Научните студии ја поврзуваат брзата и преработена храна со зголемен ризик од развој на нарушувања и влошување на симптомите кај индивидуи на кои веќе им се дијагностицирани состојби на тироидната жлезда. Затоа, за оптимално здравје и функција на тироидната жлезда, приоритет треба да се даде на исхрана богата со растителни намирници, извори на протеини (пилешко,мисиркино), полнозрнести житарки, јатки, риба и сл. Притоа, неопходно е да се минимизира внесот на брза и преработена храна.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор