fbpx

Како влијае АЕРОЗАГАДУВАЊЕТО на КАРДИОВАСКУЛАРНОТО ЗДРАВЈЕ?

tonus

Нажалост, состојбата со загадениот воздух е константно и сè уште присутна во нашата држава. Последиците од ваквото загадување се многубројни и сериозни. Денес ќе се задржиме на влијанието на аерозагадувањето врз кардиоваскуларното здравје.

 

Зошто е загадувањето на воздухот еден од најсериозните проблеми на денешницата?

Загадувањето на воздухот се смета за еден од водечките ризици по човековото здравје, во светски рамки, но и во нашата држава. Некои проценки велат дека дури 9% од смртните случаи може да се поврзат со ефектите кои ги има загадувањето. Ваквиот проблем нам ни е добро познат, бидејќи дел од градовите во нашата држава неретко се наоѓаат во првите 5 најзагадени градови во светот. Ова е нешто што е исклучително алармантно и загрижувачки.

Имено, загадениот воздух е комбинација од цврсти честички и испарливи гасови во воздухот. Издувот на автомобилите, оџаците на фабриките, домаќинствата и голем број други извори допринесуваат кон ваквото загадување. Голем дел од овие „загадувачи“ се токсични и нивното вдишување може да предизвика голем број здравствени проблеми. Особено се ранливи луѓето со хронични заболувања, постарите лица и децата. Ваквото загадување не е присутно само надвор, туку со текот на времето навлегува и во нашите домови, каде константно не изложува на овие ризици. Во поглед на градските средини, често се користи и терминот смог – кој претставува комбинацијата од англиските зборови smoke+fog. Смогот претставува комбинација од влажен воздух (магла), чад и гасови испуштени од страна на автомобили, фабрики, домаќинства и сл. Ваквата комбинација формира прилично густ „облак“ од штетни честички кој потешко се елиминира од воздухот.

"“Online”/

Во поглед на штетноста, можеби најопасни се најситните честички, т.н PM 2.5. Тие имаат димензии помали од 2,5 микрони и со леснотија навлегуваат во нашиот организам и се депонираат. Загадувањето на воздухот е често и „тивок  убиец“ бидејќи не предизвикува никакви моментални здравствени проблеми, освен можеби блага кашлица. Здравствените проблеми како резултат на изложеноста на загаден воздух се јавуваат постепено и бавно. Затоа, важно е константно, а особено во зима да се заштитуваме од оваа опасност и да внимаваме на нашето здравје.

 

Како влијае аерозагадувањето врз кардиоваскуларното здравје?

Научните докази постојано ги покажуваат и потврдуваат штетните ефекти на аерозагадувањето врз кардиоваскуларното здравје. Изложеноста на честички (PM), азот диоксид (NO2) и други загадувачи на воздухот се поврзува со зголемен ризик од кардиоваскуларни заболувања. Особено фините честички (PM2.5), можат да навлезат длабоко во респираторниот систем, да влезат во крвотокот, предизвикувајќи системско воспаление и оксидативен стрес. Овие механизми придонесуваат за развој и прогресија на артериосклероза – таложење на наслаги во артериите, што доведува до состојби како што се коронарна артериска болест и инфаркт. Долготрајната изложеност на загаден воздух се асоцира и со покачен крвен притисок, сериозен ризик фактор за кардиоваскуларни настани. 

Покрај тоа, загадувањето на воздухот може да го наруши автономниот нервен систем, влијаејќи на срцевиот ритам и зголемувајќи ја веројатноста за аритмии. Ранливите популации, како што се постарите лица и поединците со веќе постоечки кардиоваскуларни состојби, се особено подложни на негативните ефекти од загадувањето на воздухот. Научниот консензус ја нагласува важноста на строгите регулативи за квалитетот на воздухот и интервенциите на јавното здравје за да се ублажи влијанието на загадувањето на воздухот врз кардиоваскуларното здравје. Како поединци, усвојувањето одржливи практики и намалувањето на изложеноста на загадувачи на воздухот може да придонесе за заштита на кардиоваскуларната благосостојба. Нешто што секој од нас може да го направи: 

  • Да го лимитираме времето кое го поминуваме на загаден воздух
  • Да користиме маска против аерозагадување
  • Да избегнуваме физичка активност и подолг престој на отворено
  • Да го лимитираме проветрувањето на нашиот дом
  • Да го следиме степенот на загаденост 

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор