fbpx

ГИНКО+ЖЕНШЕН – комбинација која ја подобрува ЦИРКУЛАЦИЈАТА!

tonus

Слабата циркулација е проблем кој многумина го имаат и со кој секојдневно се борат. Таа може да се забележи преку разни симптоми, а постојат и разни решенија за ублажување и подобрување на ваквата состојба. Во продолжение ќе зборуваме за дел од овие решенија, а ќе се задржиме и на еден природен суплемент – гинкото и женшенот, кој има особено корисно дејство во овој поглед.

 

Што претставува слабата циркулација? Зошто се јавува и кои се дел од природните решенија?

Лошата циркулација се јавува кога нешто го попречува нашиот циркулаторен систем, кој е задолжен за транспортот на крв, кислород и хранливи материи до целото тело. Кога вашето срце, вени, артерии, капилари и други крвни садови се здрави, тие можат на ефикасен начин да им обезбедат на вашите клетки сè што им е потребно. Тоа е континуиран, постојан циклус на доток на кислород и други потребни материи до вашите клетки и отстранување на „отпадот“ од нив.

Проблемите со циркулацијата се јавуваат кога нешто во овој систем не функционира соодветно, односно правилно. Најчесто доаѓа до намалување на ваквиот проток на материи и кислород, а тоа главно се должи на разни „препреки“ кои се јавуваат во самиот крвоток.

"“Online”/

Тоа се главно пречки во крвните садови кои го отежнуваат протокот на крвта, особено кога станува збор за делови од телото кои се најдалеку од срцето. Тоа се прстите на рацете и нозете, каде најчесто симптомите се најизразени и најлесно воочливи. Поради недоволен доток на кислород и хранливи материи, лошата циркулација најчесто се манифестира со:

 • Болки во мускулите и чувство на слабост
 • Чувство на „трпки“ во рацете и нозете
 • Бледа кожа
 • Ладни екстремитети, особено прстите
 • Отоци
 • Истакнати вени
 • Грчеви во мускулите

Како најчести причинители за слаба циркулација се сметаат:

 • Пушењето
 • Високиот крвен притисок
 • Артериосклероза
 • Дијабетот
 • Перфиерна артериска болест
 • Прекумерна телесна тежина и др.

 

Кои се дел природните начини за да ја подобриме циркулацијата?

Како главни препораки кои може да ни помогнат да ја подобриме нашата циркулација се:

 • Редовната физичка активност
 • Здрава, балансирана исхрана
 • Откажување на цигарите
 • Намалување на телесната тежина
 • Контролирање на стресот
 • Употреба на компресивни ракавици или чорапи
 • Употреба на природни суплементи

 

Како гинкото во комбинација со женшенот делува на подобрување на циркулацијата?

Гинкото е древна билка која има долга историја на употреба во лекување на разни проблеми со крвните садови и проблеми со меморијата. Денес е најдобро познат како суплемент кој потенцијално може да го подобри когнитивното здравје и крвотокот. Лабораториските студии покажуваат дека гинкото ја подобрува циркулацијата и делува позитивно на здравјето на крвните садови. Ова главно се должи на неговиот силен антиоксидативен ефект. Голем број студии покажале дека суплементирањето со гинко ја подобрува циркулацијата, што е особено корисно кај повозрасната популација.

Гинкото содржи високи нивоа на флавоноиди и терпеноиди, соединенија познати по своите силни антиоксидантни својства. Подобрувајќи ја циркулацијата тој делува позитивно и на здравјето на очите, а го подобрува и одржува слухот, намалувајќи ги непријатните симптоми на зуење во ушите (тинитус).

Женшенот, од друга страна, е билка која е особено позната по својот позитивен ефект на циркулацијата. Корејскиот, т.н црвен или азиски женшен е поврзан со различни придобивки, особено во поглед на анемијата и високиот крвен притисок, како и за промовирање на здравјето на циркулаторниот систем. Како и гинкото, женшенот е билка со силно антиоксидативно и анти-воспалително дејство. Преку подобрување на циркулацијата, се смета дека женшенот исто така делува позитивно на здравјето на очите, имуниот систем, репродуктивното здравје, когнитивните функции и сл.

Поради ова, гинкото во комбинација со женшенот претставува хербален микс кој навистина има докажано дејство за подобрување на циркулацијата, а со тоа и во одржување на здравјето на мозокот, очите, слухот, имуниот систем итн.

 

ЗА ДА НАРАЧАТЕ ГИНКО+ЖЕНШЕН, КЛИКНЕТЕ ТУКА!

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор