fbpx

5 НАЧИНИ како да ја намалите употребата на ПРОРАБОТЕНАТА ХРАНА

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
tonus

Со развојот на технологијата и разните нови методи за конзервирање и обработка на храната, сè повеќе сме навикнати на купување и консумирање на преработена / процесирана храна. Таа навистина дава и има бројни придобивки: лесно е достапна, има долг рок на траење, лесна е за транспорт, практична е и евтина. Но, за да ги има ваквите својства, често кон неа сеа додава: сол, адитиви, шеќер, конзерванси и сл. Како контраст на неа, свежите и необработени намирници кои за среќа, сè уште изобилуваат на нашите пазари, немаат од овие додадени состојки.

 

Што претставува процесираната и високо процесираната храна?

 

Под процесирана храна се подразбира било кој тип на храна или намирница кои трпи некој начин на обработкафизички или хемиски. Најчесто тоа се процесите на миење, сецкање, димење, термички обработки (пастеризирање, мрзнење, печење), ферментирање или пак додавање на одредени конзерванси.

"“Online”/

Ваквите обработки не се ништо ново и човекот ги употребува веќе илјадници години. Тие се одличен начин да се заштити храната од расипување, а и често  се користат и за полесен транспорт и подолго складирање. Во некои случаи (како мрзнењето и ферментирањето) нутритивниот состав на храната сосем малку се променува, па некогаш дури и подобрува и зачувува.

Но, проблемот настанува кога доаѓа до употреба на високо процесирана храна, односно храна која е преполна со шеќери, сол, масти и конзерванси. За ваквата храна е потребно сосем малку или не е потребно воопшто било каква подготовка, односно таа е веднаш погодна за консумирање. Во овој тип на храна се вбројуваат :

  • Кондиторските производи (чоколади, бомбони, смоки, слатки и сл.)
  • Пржените производи – пример чипсот
  • Процесираните месни производи
  • Сладоледи, торти и слични слатки производи
  • Безалкохолни пијалоци
  • Низа на млечни продукти со додаден шеќер

 

Зошто ваквата храна е проблематична?

 

Консумацијата на ваквите производи е константно во пораст, а тоа е алармантно бидејќи истата може значително да допринесе кон зголемен внес на калории, а со тоа и до зголемена телесна тежина. Покрај тежината, составот на ваквата храна (големи количини шеќер, сол и заситени и транс масти) го зголемува ризикот и од бројни други заболувања – дијабет, срцеви заболувања, покачен холестерол и триглицериди и сл.

Една студија покажува дека за секој 10% пораст во употребата на високо-процесираната храна кај популацијата, ризикот за предвремена смрт се зголемува за 14%. Друга студија ја утврдила поврзаноста меѓу консумацијата на ваквата храна и гојазноста кај децата и тинејџерите.

Некои истражувања ја испитувале и поврзаноста меѓу доминантноста на ваквата храна на пазарот и дебелината на населението. Биле проучувани и споредувани стапките на гојазност и застапеноста на ваквата храна во различни држави. Утврдена била позитивна корелација помеѓу достапноста и консумацијата на високо-процесираната храна и покачената телесна тежина кај населението. Во Англија, стапката на прекумерна тежина била 24,5% (највисока во истражувањето) и достапноста до ваква храна исто така била најголема за Англичаните – односно 50,4% од нив имале лесно достапна процесирана храна.

 

Како да се намали внесот и употребата на високо-процесирана храна?

 

Како што веќе споменавме, постојат голем број на процесирани намирници кои се практични и здрави за употреба. Смрзнатото овошје и зеленчук се вбројува во таквата категорија. Тие може да го олеснат нашето готвење и да овозможат внес на здрави намирници во периоди од годината кога тие се тешко достапни. Проблемот лежи во високо-процесираната, калорична храна, а во продолжение советуваме како да се намали нејзиниот внес.

 

1 . Заменете ги рафинираните брашна и житарки со полнозрнести

 

Ова е прилично едноставно и лесно за практикување во секојдневното готвење. Примери за ова може да бидат – замена на белото брашно со интегрално, купување на цел или мелен овес наместо готова овесна каша, грицкање на пуканки наместо соленки или чипс и сл. Лебот, тестенините, оризот и разни други намирници може да бидат купени или подготвени од полнозрнести брашна и житарки. На тој начин, добиваме подобар извор на растителни влакна, минерали и подобра контрола врз здравствените состојби како на пр. дијабетот. Повеќе околу сите бенефити кои ги даваат полнозрнестите житарки, може да прочитате на следниот линк.

 

2 . Планирајте и подготвувајте ги оброците однапред

 

Подготвувањето на некое јадење кое може да послужи повеќе денови како опција за ручек е одличен начин да се осигураме дека ќе имаме здрав и нутритивен оброк. Покрај тоа, заштедуваме на време и пари, а сепак се храниме поздраво. Самата мисла дека дома имаме подготвен, домашен оброк ќе ни помогне да се држиме настрана од „грицки“ кои се нездрави и калорични. Доколку сакате да прочитате за останатите бенефити кои ги дава ваквото планирање на оброците однапред, кликнете тука.

 

3 . Променете ги навиките на пазарење

 

Во вашите кошнички почесто нека се најдат намирниците од типот на: овошје, зеленчук, риба, јаткасти плодови, семиња, месо, полнозрнести житарки и сл. Обидете се тие да доминираат во вашата кујна и трпеза, а намирниците кои се преработени настојувајте да ги избегнувате. Често, ваквото пазарење е и поевтино, а готвењето на домашни рецепти заштедува дополнително пари и време. Соковите заменете ги со вода или чај, а нездравите „грицки“ заменете ги со семки, јаткасти плодови, пуканки, суво овошје и сл.

 

4 . Не плашете се да замените неколку рецепти со нови

 

Сите имаме омилени рецепти и омилени ужинки. Но, повремено заменете ги ваквите рецепти со нови, интересни јадења во кои ќе употребите намирници кои до сега не сте ги употребувале. Пецивата и сендвичите за појадок, обидете се да ги замените со овес, свежо овошје, чиа семе и сл. Исклучете ги или целосно елиминирајте ги процесирани месни производи. Сланина, колбасици, димени меса и низа на други производи се класифицирани како карценогени и штетни по здравјето. Ваквото месо заменете го со пилешки стек, мисиркино месо или најдобро – со риба.

Fibro Gel

 

5 . Читајте ја амбалажата на производите

 

Произведувачите често користат збунувачки зборови кои не ја отсликуваат реалната слика. Зборови како: природно, посно, диетално или органско можеби звучат примамливо, но сепак нутритивната табела и составот го имаат последниот збор. Одвојте време и погледнете го овој дел од амбалажата и често ќе се изненадите од составот. Нешто што е декларирано како посно, не значи дека не содржи шеќер во прекумерни количини. Внимавајте на параметрите : калориска вредност, шеќери (се разликува од јаглехидрати), масти (особено заситените и транс мастите) и количеството на сол.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

Може ќе ве интересира

Програми

X