fbpx

Како самите да си помогнеме за подобра МЕМОРИЈА?

tonus

Неможноста да се сетите на името на личноста која неодамна сте ја запознале, заборавањето на одредени важни датуми или секојдневни обврски, може да создаде стрес и да ве засрами, но тоа вообичаено не значи дека сте на пат да развиете облик на деменција.

[Поврзано: Водењето здрав живот – клучен фактор и во превенцијата од деменција]

Заборавањето во одредена мера е нормален дел од процесот на стареење. Не е реалистично да очекувате да ги ,,зачувате” сите информации кои сте ги собрале во текот на животот, без разлика минати или сегашни.

"“Online”/

Фактори кои можат да влијаат на меморијата

Постојат ситуации во кои честото заборавање треба да биде искомуницирано со вашиот лекар, бидејќи тоа може да биде симптом на одредени здравствени проблеми кои можат да бидат третирани. На пример, состојбите како несоница, анксиозност, депресија имаат потенцијал негативно да се одразат врз здравјето на мозокот, вклучително и на меморијата.

[Поврзано: Депресијата не е обична тага]

Ако состојбата со заборавањето зачести или се влоши, нарушувајќи го квалитетот на живот, задолжително обратете се кај вашиот лекар кој веројатно ќе ви предложи невропсихолошка процена – тест за проценување на меморијата и другите когнитивни способности, како способност за внимание, ориентација во просторот, говор итн. Во некои случаи можно е да се работи за некакво заболување, затоа добро е тоа порано да се открие.

Можете ли самите да си помогнете?

Иако најчесто проблемите со заборавањето не се симптом кој треба особено да ве загрижи, постојат мерки за контролирање и подобрување на вашата когнитивна состојбата со чија примена би можеле да си помогнете за подобра меморија и превенирање од деменцијата.

Се работи за т.н. лајфстајл критериуми (означени со скратеницата DANCERS) поставени и предложувани од експерти на Харвард од областа на геријатријата:

• Превенција од заболувања кои можат да го зголемат ризикот од когнитивни нарушувања –  факторите кои ќе спречат развој на вакви заболувања се познати и тоа: одржување на здрава телесна тежина, избегнување алкохол, непушење цигари, постојано контролирање на крвниот притисок, липидниот профил (триглицериди и холестерол) и конторола на крвниот шеќер.

Редовна физичка активност – било која активност која ви го забрзува срцевиот ритам – пешачење, пливање, возење велосипед – го зголемува и дотокот на крвта во мозокот, што влијае позитивно на неговото здравје.

[Поврзано: Физичка активност и мозокот]

• Здрава исхрана – лошата и нездрава исхрана значи и лошо здравје на мозокот. Медитеранската исхрана која вклучува многу свежа храна, житарки, риба, јатки, семиња е идеална за здрав мозок.

[Поврзано: Најдобрата храна за МОЗОКОТ!]

• Стимулирање на мозокот – никогаш не треба да престанете да го ,,предизвикувате” мозокот, да го терате да решава проблеми. Тоа може да биде и едноставно решавање крстозбори или судоку. Колку повеќе ја стимулирате активноста на мозокот, толку ќе имате подобра меморија.

• Социјална ангажираност – редовното комуницирање и социјализирање со луѓето е од исклучителна важност за здравјето на умот. Истражувањата покажуваат релација помеѓу изолираноста и нарушените когнитивни функции. Никогаш не престанувајте да се дружите, тоа може да биде и онлајн во вакво време на пандемија.

[Поврзано: Дружењето го намалува ризикот од депресија!!]

• Релаксација и справување со стресот – здравјето на мозокот исто така страда од хроничниот стрес. Наоѓањето начин за контролирање на секојдневниот стрес ќе ви помогне во превенцијата од нарушени когнитивни способности.

[Поврзано: Ритуали за релаксација]

• Квалитетен сон – умот како и телото има потреба од соодветен одмор. Спиењето е периодот кога мозокот ,,се чисти” од токсините. Затоа, добрата хигиена на сон е клучна и за доброто когнитивно здравје.

Други кратки совети како да си помогнете со заборавањето

• Имате проблеми со ,,мултитаскинг” или правењето повеќе работи одеднаш, односно постојано заборавате некоја од обврските?

Обидете се да ги подредите работите според приоритетот и важноста, а потоа фокусирајте се на секоја работа поединечно, преминувајќи на следната кога едната ќе ја завршите. Дополнително, од огромна помош е и создавањето рутина и поставувањето потсетници. На пример поставување на ливчиња на некое видливо место во собата, на кои се напишани обврските; аларм на телефонот кој ќе означува кога треба да ја земате терапијата и слично.

• Имате проблеми со ,,блокирање”?

Често пати го имате зборот на ,,врвот на јазикот”, но не можете да се сетите? Најчесто во вакви ситуации се работи за имиња, па обидете се да ги асоцирате личностите со некои работи како на пример нивната професија, сопруг/а или хоби.

• Заборавате настани или факти?

Ако сакате што подолго да запаметите одредени настани, обидувајте се  поемотивно да ги доживувате и потсетувајте се на нив почесто, преку фотографии на пример. Ако верувате дека одредена меморија ви е важна, се зголемува веројатноста мозокот да ја ,,задржи” подолго време.

Суплементирање

Во намерата самите да си помогнеме за подобри когнитивни способности и подобра меморија, можеме да користиме и одредени природни суплементи. Многу повеќе на оваа тема, прочитајте тука.

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор