fbpx

Зависно од вашата возраст – што треба да правите за здраво СРЦЕ!

tonus

Причините за смртност во светски рамки, вклучително и во нашата земја, главно се должат на неколку заболувања – малигни, инфективни, хронични респираторни заболувања, а како причинител кој особено се издвојува се кардиоваскуларните заболувања.

Кардиоваскуларните болести претставуваат голема, хетерогена група заболувања и се водечка причина за смртност, односно, заболувањата од овој тип предизвикуваат повеќе смртни случаи отколку сите други причини заедно и ги зафаќаат најмногу земјите со пониски примања и послабо здравство.

Во рамките на незаразни болести, кардиоваскуларните болести заедно со малигните заболувања се причина за три четвртини од смртноста во Европа. Кај нас, истражувањата велат дека речиси секој втор случај на смрт е од некое срцево заболување.

"“Online”/

Според истражувањето од 2014 година на Американскиот центар за контрола и превенција на заболувања (CDC), дури до 40% од овие смртните случаи (од наведените најчести причинители), можеле да бидат превенирани или спречени, а кога станува збор одделно за кардиоваскуларните болести, вклучително срцев и мозочен удар, тој процент е неверојатно висок ДУРИ 80%!

Така, истражувањата се едногласни, превенцијата од кардиоваскуларните заболувања треба да биде приоритет и таа се обезбедува со промена на лошите животните навики.

Нешто што треба секој да го запамети: Никогаш не сте премлади или престари за да почнете посериозно да се грижите за вашето срце.

Во продолжение, нешто повеќе околу превентивата од срцеви заболувања, но и поконктрено што треба да превземете за подобро кардиоваскуларно здравје низ годините.

Нешто што важи за сите возрасни групи


Без разлика на годините, буквално секоја возрасна група може да има бенефит за срцето, но и за општото здравје од практикувањето на она што значи здрав начин на исхрана и од редовната физичка активност.

Изберете здрав начин на исхрана

Храната која ја јадете може да ви го намали ризикот од кардиоваскуларни заболувања, вклучително и мозочен удар.

Изберете храна со ниски концентрации на заситени маснотии, натриум (сол) и целосно избегнувајте храна со трансмасти. Речиси по правило, храна која е богата со вакви нездрави компоненти е месото (од најразлично потекло). Дополнително, ова важи и за поголемиот дел од млечните производи. Целосно избегнувајте процесирани меса (и мрсните млечни производи), а останатото месо консумирајте го во ретки прилики (на пример пилешкото). Многу лоши за здравјето на срцето, но и за општото здравје се и процесирани продукти со додадени шеќери (газираните пијалоци, разните слатки, торти итн.). Повеќе на оваа тема прочитајте тука.

Од друга страна, во секојдневната исхрана што повеќе вклучувајте свежа храна, полнозрнаста храна, риба, јаткасти плодови, мешунки, семиња итн.

Имајте редовна физичка активност

Доколку не сте воопшто активни, обидете се постепено да достигнете до 2,5 часа физичка активност на неделно ниво, што е минимум препорачано од релевантни медицински институции. Практикувањето на некаква умерена физичка активност се покажало како најодржливо, но и најлесно за старт (започнување). Примери за умерени активност: пешачење, брзо одење, возење велосипед, градинарење итн.

Физичката активност е корисна и за низа други здравствени аспекти, телото ќе ви биде навистина благодарно! За повеќе информации на оваа тема, погледнете го видеото со кликнување на следниот линк.

Што можеме да направиме за срцето: Во 20-тите години

Ова се годините во кои поединецот може да биде највеќе физички активен, дополнително тоа се години кога веќе треба да имаме доволно информации околу правилната исхрана и физичката активност, но и за тоа што значи целокупно здраво живеење. Навиките кои ги стекнуваме како адолесценти и нешто подоцна, најчесто нè следат целиот живот.

Нормално е во овој дел од животот да се има и ,,бурни” моменти, но тоа не смее да стане начин на живеење, туку да остане исклучок.

Имајте реводни тестирања и консултации со лекар

И здравите луѓе имаат потреба од лекар. Создавањето на добар линк, односно комуникација помеѓу пациентот и лекарот е од особено значење и кога станува збор за кардиовскуларното здравје. Секако, прегледите не треба да бидат неколку пати месечно, туку неколку пати годишно, но зборувајте со вашиот лекар околу исхраната која ја имате и за останатите поврзани параметри со здравјето на срцето (липиден профил, притисок, пулс, BMI итн.).

Овој период е идеален за редовна физичка активност

Физички гледано, 20-тите годините се годините кога телото е најподготвено за секакви предизвици. Во овие години можете и многу повеќе од умерена физичка активност. Дополнително, најлесно се одржливи навиките за физичка активност кои се создаваат токму во овој период од животот.

• Немојте да пушите

Ако стекнале навика за пушење во периодот на тинејџерството, ова е вистинско време да
ја запрете оваа ирационалност. Избегнувајте и честа изложеност на затворени места во кои се пуши.

Што можеме да направиме за срцето: Во 30-тите години

Ова е можеби најдинамичниот период од животот – низа работни, семејни предизвици, проблеми од најразлична егзистенцијална природа итн. Срцето не останува ,,рамнодушно” на постојаниот стрес и немањето на време за водење здрав живот.

• Најдете начин да го контролирате стресот

И претходно сте имале стрес, но во овој период тој најчесто знае да се интензивира. Долгорочно неконтролираниот стрес може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, преку делувањето на пулсот и крвниот притисок.

Мора да имате порационална слика за светот и да се фокусирате на ризик-факторите за стрес кои е можно да се контролираат, а останатите да ги избегнувате. Менаџирањето со стресот не само што ќе ви помогне да имате подобро физичко и ментално здравје, туку ќе ви го зголеми и самиот квалитет на живот во целина.

• Воведете здрави навики за целото семејство

Во овој период од животот треба да ги научите децата на здравиот животен стил, а доста веројатно е дека на тој начин и вие ќе се ,,потсетите” каде грешите. Поминувајте што е можно помалку време во седење, правете редовни прошетки со децата, вдомете миленик (Сопствениците на куче имаат поздраво срце), учете ги децата самите да си ја готват здравата храна итн. Со еден збор, креирајте ,,здрава” атмосфера во домот.

• Имајте ја во предвид семејната историја на срцеви болести

Ако имате блиски роднини кои имале некакви кардиоваскуларни заболувања, особено ако тоа се родителите или нивните родителни, можно и вие да имате одреден зголемен ризик. Што би значело тоа?

Ќе треба повеќе да внимавате на другите ризик фактори кои се под ваша контрола – одржувајте нормална телесна тежина, имајте правилен начин на исхрана, не пушете и бидете редовно физички активни. Секако, правете редовни преветивни прегледи, барем еднаш во годината.

Што можеме да направиме за срцето: Во 40-тите години

Ако здравјето на срцето досега не ви било приоритет, немојте да бидете загрижени. Здравите промени кои би ги внеле и во овој дел од животот можат значително да го ,,засилат” здравјето на срцето на подолги патеки. Информирајте се повеќе околу здравиот начин на живот и имајте самодоверба да направите храбри чекори кон корисните промени. Секако, промените внесувајте ги постепено, немојте да брзате.

• Внимавајте на телесната тежина

Веројатно веќе сте забележале дека метаболизмот полека ви успорува и не сте во ,,форма” како што сте биле некогаш. Но далеку од тоа дека сте ,,стари”. Сè што треба да направите за да не ја зголемите тежината е да бидете малку поактивни и да обрнете повеќе внимание на калориите и типот на храна кои го внесувате. Ако ви е полесно, најдете си пријател за некаква физичка активност – дали тоа ќе биде лесно џогирање, пинг-понг, тенис, обична прошетка или возење велосипед , сеедно, важно е активноста да биде редовна.

Проверете го нивото на шеќерот во крвта

Освен проверувањата на крвниот притисок, липидниот профил и останатите параметри за срцевото здравје, треба да имате направено барем еден тест на шеќерот во крвта (при гладување), пред да наполните 45 години. Овој тест треба да служи како еден вид референтна точка за понатамошните тестирања кои треба да бидат правени на секои 3 години.

Ако сте гојазни, имате дијабет (или сте во некаква ризична група од ова заболување) или повишена телесна тежина, ваквите тестови треба да бидат и почести.

• Не го игнорирајте постојаното хрчење

Тоа може да биде симптом на нарушување во спиењето наречено спиечка апнеа, состојба која предизвикува паузи во дишењето во текот на спиењето. Ако ваквата состојба не се третира навремено и соодветно, може да допринесе за повишување на крвниот притисок и на тој начин да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни нарушувања.

Што можеме да направиме за срцето: Во 50-тите години

Брчките и белите влакна доста лесно се забележуваат во овој период од животот, но импактот на процесот на стареење врз здравјето на срцето е многу потешко видлив. Затоа, со почетокот на 50-тите години, потребна е малку поголема посветеност на кардиоваскуларното здравје.

• Здравата исхрана и редовната умерена физичка активност мораат да бидат приоритет!

• Научете да ги распознавате предупредувачките знаци за срцевиот и мозочниот удар

Многу подетално околу ова, прочитајте во една од нашите претходни статии: 4 симптоми кои НЕ СМЕАТ да бидат игнорирани .

• Бидете одговорни со терапиите (ако ги имате)

Ако имате дијагностицирано одредени болести или нарушувања кои го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни болести, немојте да ги игнорирате или да не ја земате соодветната терапија за нив. Такви болести и состојби се дијабетот, нарушениот липиден профил (покачени холстерол и триглицериди), висок притисок итн.

Дополнително, покрај терапијата задолжително имајте здрава исхрана и редовна физичка активност со цел да ги третирате причините, а не последиците.

Што можеме да направиме за срцето: Во 60-тите години

Со поминувањето на годините, се зголемува ризикот од секакви заболувања, па така и од кардиоваскуларните. Заради овие причини, ако во овој период од животот сакате да направите сè што можете за вашето срце, потребно е постојано да ги следите следните значајни параметри (особено ако сте во некаква ризик група):

крвен притисок (набавете си апарат за мерење притисок)
липиден профил (холестерол и триглицериди) -правете крвна слика на неколку месеци
глукоза во крвта (зачестеноста на проверките договорете ја со лекарот кој ве следи)
телесната тежина

Ако забележите дека не се во ред, консултирајте се со вашиот лекар.

• Научете да ги распознавате предупредувачките знаци за срцевиот и мозочниот удар

Многу подетално околу ова, прочитајте во една од нашите претходни статии: 4 симптоми кои НЕ СМЕАТ да бидат игнорирани .

Д-р Митов

Д-р Митов

Ние ви помагаме ВИШОКОТ КИЛОГРАМИ и поврзаните БОЛЕСТИ, на ПРИРОДЕН начин и трајно да ги отфрлите, за да бидете: ПОЗДРАВИ, ПОЛЕСНИ и ПОЛЕТНИ!

Leave a Replay

X
Добијте бесплатен пристап до нашиот неделен информатор